Henkilöasiakkaita ovat palkansaajat, eläkeläiset, työttömät jne...
Yritysasiakkaista käytetään myös nimitystä ELINKEINONHARJOITTAJAT
Elinkeinonharjoittajat eli yrittäjät voidaan jakaa kahteen ryhmään:
- ammatinharjoittajat
- liikkeenharjoittajat
Ammatinharjoittaja myy palvelujaan. Hänen toimintansa perustuu ammattitaitoonsa, eikä hän myy kuin vain vähäisessä määrin palveluihin liittyviä tuotteita. Ammatinharjoittajia ovat esim. muurari, parturi, suutari, automekaanikko jne...
Liikkeenharjoittaja myy tuotteita, ja hänellä on usein erillinen liiketila.
Minä olen liikkeenharjoittaja. Valmistan käsityötuotteita, joita myyn omassa putiikissani. Mutta vaikka minulla ei olisi liiketilaa, olen liikkeenharjoittaja, jos kuitenkin myyn tuotteita. Markkinoita kiertävä käsitöitään myyvä yrittäjä on liikkeenharjoittaja.
Tämä jako ei kuitenkaan ole aivan yksiselitteinen, mutta ei hätää... verotuksen kannalta ei ole kovin merkittävää, kutsuuko itseään ammatin- vai liikkeenharjoittajaksi. Tämä jako on kuitenkin pohjana seuraavaksi tarkastelemillemme asioille.
Lähdemme liikkeelle näistä yksityisyrittäjän toimintatavoista ja unohdamme tässä vaiheessa yhtiömuotoiset yrittäjät, osakeyhtiöt, kommandiittiyhtiöt, avoimet yhtiöt, osuuskunnat, yhdistykset jne..
![]() |
Kukaan ei ole seppä syntyessään, mutta kertaus on opintojen äiti |
Ja vielä kertauksena. Vaikka et olisi yrittäjä, mutta myyt käsitöitäsi, olet niiden tulosta verovelvollinen. Kuten huomaat, että toistan tätä tosiasiaa (varmaan kyllästymiseen asti) koska se jos mikä aiheuttaa epätietoisuutta ja väärää informaatiota.
Mervi
Mielenkiinto säilyy edelleen - annostelet asiat sopivan pieniksi kerta-annoksiksi :)
VastaaPoista