maanantai 22. kesäkuuta 2015

Harrastaja ja yrittäjä samanveroisia?

Aiemmassa kirjoituksessani kerroin, että et tarvitse firmaa tai edes y-tunnusta saadaksesi myydä käsitöitäsi. Tästä asiasta tuli myös lukijalta kommentti. Nyt sekin tuli oikein käytännössä varmistettua. Lähetin sähköpostia Suomen Kädentaidot- messujen asiakaspalveluun.

Sain paluupostissa vastauksen. Noilla suurilla käsityömessuilla voi myydä joko yrittäjänä tai yksityishenkilönä. Eli ei siellä ainakaan vaadita y-tunnusta.

Olisi hauska kuulla - tai siis lukea - suhtaudutko erilailla myyjään, jolla on iso yritys takana, tai pienyrittäjään tai tavalliseen "sukankutojamummoon".

Mervi

8 kommenttia:

 1. Missä vaiheessa kannatta hakea y-tunnusta?Jokin blogin pitäjä lupasi ilmiantaa jokaisen joka myy blogissaan ilman y-tunnusta.Onko siinä myynnissä jokin alaraja mitä saa myydä ilman y-tunnusta vuodessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten todettu, ei ole ollenkaan laitonta myydä ilman y-tunnusta. Seuraavassa kirjoituksessa kerron enemmän y-tunnuksesta ja siitä, koska se on pakollinen. Voi voi moista bloggaajaa, kovin paljon turhaa työtä - niin hänelle kuin verottajallekin.

   Poista
  2. Kiitos Mervi että viitsit jakaa tietoasi meille muille.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen kysymys,miettimisen arvoinen.Oma suhtautumiseni on erilainen,kun nyt oikein asiaa mietin.Iso yritys,enemmän työntekijöitä,sarjatuotantoa.Ehkä hieman turvatumpaa,jos nyt nykyään mikään enää on.Pienyrittäjä pakertaa yksin,pienempiä sarjoja,enemmän yksilöllistä,kovin epävarmaa ja turvatonta,yrittämistä.Sinua ei kyllä voi kuvitella tähän kategoriaan,hyvin näyttää yrittäjyys sujuvan.Ei yrittäjä kokemusta,mutta kuulopuheita paljon.Ja tuo mummo sitten pakertaa sukkaa kiikkustuolissa,eläkepäiviensä ratoksi.Tosin olen kyllä nähnyt myyntipöytiä joissa "mummo" on tehny sarjatuotantona harmaata seiskaveikkaa useita kymmeniä pareja.Jos on y-tunnus eikös silloin voi ostaa tarvikkeita halvemmalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jotkut tukkumyyjät saattavat edellyttää y-tunnuksellisuutta. Mutta muuten yrittäjät saavat ostaa tukkuhintaan, joskin tässä taas joutunee ostamaan ison määrän, ehkä enemmän kuin itse tarvitsee..

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Yritetään uudestaan kiukuttelevan puhelimen kanssa. Haluaisin osallistua lukioni nuoriyrittäjä kurssille, jossa perustetaan yritys. Mitä sinä luulet sen kurssin antavan minulle käsitöitä tekevälle nuorelle? Helpottaako y-tunnusten saaminen myymistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että on hyvä, että yrittäjyyskasvatusta annetaan muodossa tai toisessa. Jos se vain on mahdollista, niin kannattaa osallistua. Ei oppi ojaan kaada, sanotaan. Jos opetus olisikin sinulle "liian helppoa" jos olet asioihin jo perehtynyt, niin ainakin saat loistavan tilaisuuden tehdä kysymyksiä. Ja vaikka siellä ei käsityöalaa sivuttaisikaan, ei liene turhaa oppia muunlaisten yritysten perustamisesta, sitähän ei tiedä, mihin sinunkin tiesi vielä vie.... ja perusasiat on kuitenkin kohtalalaisen samanlaisia joka alalla. Olispa silloin ollut tuollaisia mahdollisuuksia, seiskytluvulla!

   Poista