lauantai 20. kesäkuuta 2015

Käsityötuotteiden myymisestä

Kovin moni haluaisi saada käsitöitänsä myydyksi. Nykyään mahdollisuuksia onkin paljon. Ei tarvitse lähteä kotoa mihinkään, senkun ottaa kuvat tuotteistaan ja laittaa nettiin myyntiin. Ei tarvitse irtisanoutua työpaikastaan alkaakseen yrittäjäksi, kun voi ensin "testata" tuotteittensa menekkiä.

Kuka saa myydä käsitöitä?

Kuka vaan.

Ei sinulla tarvitse olla firmaa, ei edes y-tunnusta tai toiminimeä myydäksesi käsitöitä harrastusmielessä. On aivan toinen asia, jos alat "kunnolla" tehdä bisnestä ja tarkoituksesi on elättää itsesi käsitöitä tekemällä. Siihen tulemme myöhemmin.

Voit mennä torille, myyjäisiin tai vaikka maantien levähdyspaikalle pystyttäisit kojun. Voit perustaa oman facebook-sivun myyntiä varten. Tai blogin, jossa esittelet käsitöitäsi. Tai verkkokaupan. Tai myydä yhteisellä myyntisivustolla toisten käsityöharrastajien kanssa. Koska tämän blogin päätarkoitus on keskittyä verotusasioihin, en ota kantaa erilaisiin myyntipaikkoihin. Jokainen etsiköön itselleen sopivimman, oli se sitten netin etsy tai kadunkulma.

Lisäys 22.6.2015: Lähetin sähköpostia Suomen Kädentaidot -messuille ja kysyin, edellytetäänkö heidän myyjiltään y-tunnusta. Sain vastaukseksi (mikä kyllä ilmenee ilmoittautumislomakkeestakin) että ei edellytetä. Näille isoille messuille saa siis mennä myymään harrastajakäsityöläinenkin, vaikka ei olisi y-tunnusta. 

Muutama sananen kuitenkin kirpputorista. Kirpputori on käytettyjen tavaroiden myyntipaikka. Kirpputori ei ole uusien käsitöiden myyntiin tarkoitettu. Mikään laki sitä ei kiellä, mutta sydämestäni toivoisin, että jokainen käsityöläinen arvostaisi omia tuotoksiaan sen verran, ettei alentuisi niitä käytetyn tavaran joukossa myymään.

Varsinainen kirpputorimyynti on verovapaata. Tavanomaista käytettyä kodin irtaimistoa voi myydä verovapaasti, kunhan sen voitto jää alle 5000 euroa vuodessa. Harvoinpa käytetystä tavarasta voittoa kertyy. Sensijaan, jos kirpputorilla myy uutta tavaraa, sen myyminen on verotettavaa. Sekin on verotettavaa elinkeinotoimintaa, jos ostaa käytettyä tavaraa toiselta kirpputorilta myydäkseen toisella. Ja vielä kertauksena: Käsitöiden myynti on verotettavaa tuloa myyntipaikkaan katsomatta, myös kirpputorilla myyminen.

Sitten seuraa pelkästään mielipideasioita. Minun ja monen muun yrittäjän:
Älä lahjoita käsitöitäsi myymällä niitä materiaalikustannusten hinnalla.
       - Mikä sen ihanampi lahja on kuin jotain itsetehtyä. Itsetehty kortti, villasukat, kukkopilli jne..    Oikeasti.

Mutta jos myyt, myy kunnon hinnalla. Vaikka tekisit sitä vapaa-ajan täytteeksi.

Olen verrannut sukanmyymistä lankojen hinnalla ilmaisen työn tekemiseen. Miksi et lähtisi pesemään toisen ikkunoita, jos kerran ylimääräistä vapaa-aikaa on? Kuinka moni vanhus olisi mielissään, jos vain istuisit ja juttelisit. Tai lahjoittaisit ne kutomasi sukat vanhainkotiin, esimerkiksi.

Kun myyt sukkia lankojen hinnalla, teet hallaa niille yrittäjille, jotka yrittävät saada elantonsa käsitöitä tekemällä. Moni sanoo, ettei se ole keneltäkään pois, jos minä.... mutta kun se on! Iso laiva tavitsee aikaa ja tilaa kääntyäkseen. Oma ajatukseni on, että käsitöiden arvostuksen nostaminen vaatii aikaa ja vaivaa, mutta se tapahtuu, jos vedämme yhtä köyttä. 

Tästä aiheesta hyvä kirjoitus täällä:

http://susannantyohuone.blogspot.fi/2013/07/ammattimaista-harrastamista.html

Jokohan tämä käsitöitten myyntipuoli tuli käsiteltyä? Menemme aiheessa eteenpäin.... pysythän mukana matkassa!

10 kommenttia:

  1. Olen usein pohtinut, että voinko varata messuilta/markkinoilta myyntipaikan ja myydä tuotteitani "julkisesti" kun ei ole sitä y-tunnusta. Näin ne asia selviää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, aivan hyvin voit. Tiedän toki esim. facebookin käsityömyyntiryhmiä, joissa myyjiltä edellytetään y-tunnus. Ehkä jossain messuillakin? Näin haluttaneen varmistaa, että myyjä on "oikea" yrittäjä ja maksaa veronsa. Mikään tae y-tunnus ei siitä kuitenkaan ole. Seuraavan kirjoituksen aiheeksi olen suunnitellut juurikin y-tunnuksen pakollisuutta tai sen puuttumisen sallimista.

      Poista
  2. Tää on kyllä mielenkiintoista.Kiitos Mervi,että saadaan oikeaa tietoa,eikä enää luulla ja kuvitella.Käsityöt on asia johon lähes jokaisella on jokin mielipide,puolesta ja vastaan.Hyväntekeväisyys on itselleni hyväksi koettu kohde ja siihen olenkin paljon kohdistanut tekemiäni kässyjä.On ollut mukava osallistua omalla panoksella erilaisiin projekteihin,hyvämieli on taattu.Pieni tuloisena ja tuotteliaana,olisi vaan mukavaa saada joskus vähän sitä tuloakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä sinä! Ihaillen olen netissä seuraillut hyväntekeväisyysprojekteja. Kyllä suomalaisilla on suuri sydän, joka avautuu niin kaukana kuin lähelläkin asuville.

      Poista
  3. Mielenkiintoisia kirjoituksia Mervi ja tärkeää asiaa. Jutussa mainitsit Etsyn myyntikanavana. Miten suosittu ja hyödynnetty se on käsityötuotteiden myynnissä? Entä tuntuuko omien töiden myyminen netin kautta ulkomaille; meneekö verotus silloin kovin hankalaksi?

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Minä varasin käsitöitäni varten pöydän suositulta kirppikseltä pariksi viikoksi joulukuussa. Minua myös nuo "hintojen polkijat" suorastaan ärsyttävät. Arvostan muiden ja omiakin käsitöitä ja aion maksan kyllä verotkin. Se, että myyn kirpparilla ei ole taas minusta tunnu mitenkään alentavalta. Eihän kirpputori nykyisin ole pelkästään mikään pienituloisten kauppapaikka. Kierrätys on moneta järkevää ja jopa trendikästä. Nykykirppareilla on myös usein arvokasta vanhaa tavaraa ja hintatietoisiakin aletaan jo olla. Jos siellä joukossa on myynnissä kivoja käsitöitä järkevään hintaa niin mitä alentavaa siinä on? Itseä ei mitenkään erikoisemmin innosta yhtään lähetä mihinkään torille tai messuille myymään.Eikä minulla niin paljon myymistä tule olemaan.

    VastaaPoista
  6. Kiitos näistä tiedoista. Hyvin tärkeää itselleni kun olen tässä aloittelemassa omaa käsityömyyntiä.

    VastaaPoista
  7. Meidän tuttu on myös miettinyt tuota myymistä. Hän on taitava tekemään käsitöitä. Laskutuspalvelusta hän mainitsi, tahtoisi alkaa tekemään tuota sivutoimisena työnä. En tiennytkään, kuinka tuo harrastustoimena onnistuisi. Kiitos siis postauksesta!

    VastaaPoista