perjantai 26. kesäkuuta 2015

Milloin tarvitsen y-tunnuksen?
Vuonna 2001 aiemmin käytössä ollut ly-tunnus poistui käytöstä ja tilalle tuli y-tunnus. Se on ikäänkuin yrityksen "henkilötunnus".  Tunnukset voi kuka tahansa nähdä julkisesta yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ) joka on sekä verohallinnon että patentti- ja rekisterihallituksen yhteinen järjestelmä. Tässä linkki hakupalveluun. Sivuilta saat myös lisätietoja asiasta.

Aiemmin kirjoitin, että käsitöitään voi myydä ilman y-tunnusta. Mutta milloin y-tunnus sitten tarvitaan?

- Jokainen tosissaan yrittäjäksi ryhtyvä varmasti haluaa yrittäjä-statuksen ja hankkii y-tunnuksen. Lähinnä satunnaisesti palkka- ja eläketulon lisäksi ansioita hankkivat toimivat ilman sitä.

- Y-tunnus on välttämätön ainakin siinä vaiheessa, kun yrittäjä on arvonlisäverovelvollinen. Tämä siis viimeistään silloin, kun liikevaihto ylittää 8500 euroa vuodessa, mutta jo aiemminkin, jos yrittäjä hakeutuu arvonlisäverovelvolliseksi.

- Jos yrittäjällä on kiinteä toimipaikka, hänen on ilmoitettava yrityksensä kaupparekisteriin ja silloin hänelle määrätään y-tunnus.

- Kun yrittäjä hakeutuu ennakkoperintärekisteriin, hänelle annetaan y-tunnus. Mikä on ennakkoperintärekisteri ja mihin sitä tarvitaan - siitä myöhemmin.

- Monissa käytännön toimissa tarvitaan y-tunnusta. Esim. kun ostat tukkuliikkeestä, se saattaa edellyttää y-tunnusta.

Vaihde, Pyydykset, Funktio, Zsammenspiel
Voiko y-tunnuksesta olla jotain haittaa? Pelkkää y-tunnusta sinulle ei annetakaan, vaan se liittyy aina em. rekistereihin. Y-tunnus sinällään ei hankaloita elämääsi tai evää sinulta mitään. Lähinnä mieleen tulee työttömyyspäiväraha. Sen saamisessa esim. ennakkoperintärekisteriin kuuluminen saattaa aiheuttaa hankaluutta. Mutta sehän taas ei ole verotusasia, enkä tiedä siitä muuta kuin mitä Kelan sinänsä laajasta ohjeesta selviää.

Se, että yrittäjällä - tai käsityöharrastajalla - on y-tunnus, ei ole mikään tae siitä, että hän maksaa veronsa. Tai siitä, että hän ilmoittaa tulonsa verottajalle. Tai edes siitä, että yrityksellä on toimintaa. Nimittäin kerran annettu y-tunnus säilyy loppuelämän.

Mervi30 kommenttia:

 1. Mikä on tarkalleen liikevaihdon määritelmä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Hyvä muistutus minulle, kun yritän selostaa mahdollisimman yksinkertaisesti. Silti sorruin kirjoittamaan "kapulakieltä". Liikevaihto on se, paljonko myyt tuotteita tai palveluja. (Se ei siis ole sama kuin voitto, joka saadaan kun on vähennetty materiaali- ja muut kulut.) Liikevaihdo sensijaan kertoo koko myynnin. No arvonlisävero siitä kylläkin vähennetään.

   Poista
  2. Alvi siis vähennetään liikevaihdosta vain, jos on alvi velvollinen. Jollei ole alvi velvollinen, koko myynti on liikevaihtoa. Itse sain verottajalta aikanaan ohjeeksi, että kuitille merkataan alv 0, ei sisällä vähennettävää alvia

   Poista
  3. Yritin päästä mahdollisimman lähelle kommentoijan kysymää liikevaihdon määritelmää, johon kuuluu alvin vähentäminen. Mitään sellaista ei tokikaan voi vähentää, mitä ei ole, kuten mainitsit. Kuitin kirjoittamiseen tulemme perehtymään jatkossa.

   Poista
 2. Ovatko y-tunnukset maksullisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Patentti- ja rekisterihallitukseen ilmoitus näköjään maksaa 110 euroa. Vain verohallinnon rekisteriin halutessaan y-tunnus on maksuton.

   Poista
 3. Heippa!
  Kiitos ihanasta blogista. Hyvä selventää näitä monimutkaisia asioita plus ite en ainakaan uskaltaisi suoraan verottajalta kysyä mitään :D

  Mutta olis pyyntö/ehdotus/kysymys. Olen itse työttömänä... Mulla ei sinäänsä olis mtn sitä vastaan jos möisin kässäkamaa ja maksaisin veroja ym.
  Tässä nyt on vaan se ongelma, että te-toimistoilla ei ole mitää alarajoja (tai järkeä) tuloissa. Jos olet työtön ja myyt villasukat niin työkkäri katsoo sun olleen töissä ja tadaa 3kk karenssia tulee niin että soi, vaikka voittoa olis 1€.
  ....niin sitä vaan mietin, että olenko ihan hakoteillä asian kanssa, onko verottajalla joku näkemys työttömistä myyjistä, mistähän tätä vois kysyä... Koska työkkäristä ei kukaan uskalla kysyä mitään. Mitättömät tulot riippuu niin ohuella narulla että ohhoi o.o

  Ja ennen kaikkea, haluan vähän herätellä keskustelua tästä vallitsevasta käytännöstä.. Jos tätä(kin) kautta olis mahdollista tavoittaa ihmisiä ja selventää tilannetta ja nostaa kissa pöydälle. Nimittäin jos ikinä saan töitä niin vähänkö alan myydä!! (tosin sitten ei varmaan ole aikaa, eikä tarvetta........)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun ei pitäisi ottaa mitään kantaa Kelan tai te-keskuksen asioihin, kun en niistä tiedä. Nyt vaan heitän tähän kysymyksen, josta olen kuullut puhuttavan. Eikö nykyään ole joku 300 euroa, jonka saa kuukaudessa tienata, ilman, että se vaikuttaa työttymyyskorvaukseen? (vaionko senkäännimi nykyään tuo). Oletko sinä kuullut/tietoinen tästä?

   Poista
  2. Tuohon työttömyysasiaan kommentoin sen verran omasta kokemuksesta, että lomautettuna ollessani ja sivutyötä sinä aikana tehdessäni sain ns. soviteltua päivärahaa. Eli pienempää kuin jos en olisi mitään tehnyt lomautusaikana. Tämä toki työttömyyskassastani, koska sellaisen jäsen olen, mutta siis ideana, että karenssia ei ainakaan sieltä tullut vaan päivärahan alennus - kaiken kaikkiaan kannatti olla sivutöissä, ei päiväraha niin paljoa pienentynyt, että sivutyön tulot huomioiden olisin siinä "hävinnyt".
   Kiitos Mervi näistä tietoiskuista, jokaisen luen sanasta sanaan!

   Poista
 4. Tämä blogi on todellinen löytö! Suunnittelen ryhtyväni myymään itse tekemiäni tuotteita. Ajattelin aloittaa myymällä ensin tuttaville Facebookissa, ja sitä kautta testailla menekkiä. Tuli vain mieleen nämä verotus-asiat, ja päätin aloittaa tiedonhaun googlettamalla. Kappas, löysin tämän blogin! Asiat on kerrottu todella ymmärrettävällä tavalla. Luen myös kaikki postausten kommentit ja vastaukset, joista on myös huima apu. Mahtavaa, että löysin helpon ja asiantuntevan kanavan juuri kyseiseen etsimääni tietoon! Kiitos blogista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein nenääni niiskautin tätä lukiessani. Liikuttavaa. Olisi tosi hienoa, jos voisi olla avuksi jollekin. Se on koko tämän blogin tarkoitus!

   Poista
 5. Ihana asiantunteva blogi! Itselläni on 2 ammattia, toinen niistä käsityöammatti. En kuitenkaan kuvittele jättäväni päivätyötäni mutta haluaisin lisäansioita käsityöammatistani. Varsinaista yritystä en halua tässä vaihessa perustaa. Asiaa kyselin kahteenkin otteeseen verotoimistosta, mutta 'varmistivat' minulle että jos myyn valmistamaani tuotetta, minun tarvitsee perustaa yritys. Jätin suunnitelmani sitten siihen.... Mutta kysynkin sinulta nyt: Miten toimin verotuksellisesti kun olen toisella töissä päivät ja illat haluan valmistaa käsitöitä? En usko että ylitä tuota ALV-rajaa 8500 €...Mutta entäs sitten jos edelleen kävisin toisella töissä ja illalla teen käsitöitäni ja myynti nousee yli tuon 8500 €, tarvitseeko minun silloin perustaaa jo yritys? Kolmas kysymys (yritä kestää): Jos myyn käsitöitäni esim. Ebay:n tai Esim. Etsyn kautta, miten verot silloin? ...Ystävätär innoissaan hihkuu vierellä haluavansa myydä vanhoja keräilemiään käytettyjä vaatteita ja astioita Ebayssä, mitenkä verot siitä pitäisi ilmoittaa? Terveisin onnellinen blogisi löytämisestä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. luin kyllä tämän kysymyksesi tänään, tiistai-iltana, mutta keskustelen huomenna veroasiantuntijani kanssa, tarkistutan vastaukset aina.

   Vastaan päivän parin sisällä. Mervi

   Poista
  2. Ja tässä vastausta:
   Taitaapa olla niin, että tuolla ajatuksella "perustaa yritys", on turhankin mahtipontinen painoarvo, sitä pelätään ehkä ihan suotta? Verotuksessa se on vain aloittamisilmoituksen antaminen yritystoiminnasta - ei sen kummempaa perustamista.

   Jos jatkuvasti tekee käsitöitä myyntiin ja tulojakin kertyy muutamia tuhansia, niin helpompaa on ilmoittaa yritystoiminnan aloittamisesta ja toimia sen mukaisesti. Alv-rajan ylittäessä on sitten pakko rekisteröityä. Toki voit ensin seurata tilannetta ja jos näyttää siltä, että saat myyntitoiminnan käyntiin ja tuloja todellakin kertyy, niin sitten (hyvissä ajoin ennen 8500 myyntiä) teet aloittamisilmoituksen verotoimistolle. Saat siinä yhteydessä y-tunnuksen.

   Toiminnasta on kuitenkin alusta alkaen pidettävä vähintään muistiinpanoja tuloista ja menoista ja kuitit säilytettävä. Kirjanpitovelvollisuus on sitten viimeistään pakollista, kun toiminta on liiketoimintaa (ainakin jo silloin, kun 8500 euroa ylittyy). Tähän kirjanpitoasiaan tulemme vähän myöhemmin, selvitän sitäkin sitten juurta jaksaen.

   Tilanne on ihan sama, myykö tuotteita kivijalkamyymälästä, verkkokaupasta, facebook-ryhmässä tai Ebay:n tai Etsyn kautta. Tulo on tuloa ja menot ovat menoja ja erotus verotettavaa tuloa ja toimitaan, kuten toimittaisiin "yritystoiminnassa".

   Sitten se ystävättären juttu. Omien vanhojen vaatteiden ym. tavaroitten myynti, eli kirpputorimyynti, on pidettävä erillään yritystoiminnasta, koska se ei yleensä ole verollista. Tästähän jo kirjoitinkin. Ja sekin tuli mainittua, että jos ostaa käytettyä ja myy edelleen, se ei enää ole verotonta kirpputorimyyntiä, vaan liiketoimintaa.

   En lähde tässä vaiheessa näin kommentissa vastaamaan tulojen ilmoittamiseen, koska siitä tulee erillinen postaus. Pysy siis kuulolla! Ja kiva, että blogistani on hyötyä.

   Poista
 6. Kiitos vastauksestasi! Voi kun olisit istunut verotoimistossani reilut parikymmentä vuotta sitten, olisin saanut oikean vastauksen ja uskaltanut aloittaa käsityöläisenä toimimisen ilman yrityksen perustamisen pakkoa varovasti. Minut torpattiin silloin pelottelemalla ennakkoveroilla pystyyn jo ennenkuin pääsin edes kokeilemaan miltä se tuntuisi...Tietysti aika ei ollut paras mahdollinen käsitöiden myymiselle kun hyvä jos ihmisillä riitti rahaa perustoimeentuloon. Tällä hetkellä tilanteeni on se että niskassa painaa talolaina ja kohtapuolin remonttilaina joten pakko on pysyä toisella töissä, mutta mietin eri mahdollisuuksiani. Pystyn kyllä aloittamaan päivätyöni ohella työskentelemään käsityöläisenä ilman yritystä kunhan ilmoitan tuloni...Mitenkähän eläke? Eläkettä kertyy kaiketi vain yrityksen kautta? Mikä on halvin ja yksinkertaisin yrityksen muoto ja mitä siitä pitäisi jäädä voittoa että kannattaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo eläkeasia on hyvä miettiä myös. Kuten kirjoitatkin, eläkettä käsitöiden myymisestä kertyy vain, jos maksat yel-maksua eli yrittäjän eläkemaksuja. Niihin en osaa sanoa yhtään mitään - kannattaa kysyä eläkelaitoksesta suoraan. Tämä seuraava ei ole asiantuntijan lausunto: luin hiljattain joltain käsityöyrittäjien sivustolta artikkelin, jossa pohdittiin yel-maksun suhdetta muunlaiseen säästämiseen. Sen kirjoituksen mukaan kannattaisi ennemmin laittaa raha poikimaan johonkin sijoitusrahastoon tms. kuin että maksaisi yel-maksua enemmän kuin se pienin mahdollinen. Tiedä häntä? Jos onnistun löytämään tarpeeksi tietoa, voin jossain vaiheessa kirjoittaa tästäkin.

   Yritysmuoto sinällään ei maksa, mutta et varmaan sitä tarkoittanutkaan sanalla "halvin". Yksinkertaisin on toiminimi, jossa sinä maksat ja sinä päätät ja vastaat veloistasi henkilökohtaisesti. Jos käsitöillä ylipäätään pääsee voitolle, on se jo hieno saavutus - sen kannattavuuden miettii jokainen henkilökohtaisesti, millaisen "palkkavaatimuksen" omasta työstään haluaa.

   Kannattavuus vaatii kovin erilaista tulosta riippuen siitä, toimitko kotoa käsin vai pidätkö kivijalkamyymälää - kulut on niin kovin erilaiset.

   Jossain vaiheessa myöhemmin mietimme tuota kannattavuusasiaa ja siihen liittyen hinnoittelua. Moni käsityöläinen hinnoittelee itsensä ulos markkinoilta. Joko liian suurin hinnoin tai liian alhaisin. Mikä on se oikea hinta - ah, siinäpä viisaus!

   Poista
 7. Mitä minulle jää käteen rautalangasta väännettynä jos myyn vuodessa 8000€ :lla tuolla ei-yritystä-systeemillä verrattuna että minulla on vaikka toiminimi ja se y-tunnus. Ajatuksena työskennellä molemmissa tapauksissa kotona ja materiaalikulut ovat samat? Tämä asia pohdituttaa ainakin minua. Tai mitä jos myynti muuttuisi tuohon 8600 € eli ALV pitäisi maksaa ja olla se Y-tunnus , eikö silloin mene jo miinukselle viimeistään ja kannattaisi myydä vain alle 8500€?

  VastaaPoista
 8. Ei se toiminimi muuta euromääräisesti verotustasi mihinkään. Sama vero samasta tulosta menee, olet sitten y-tunnuksellinen tai ilman sitä, yrittäjä tai harrastaja. Arvonlisävero muuttaa tilanteen, silloin sinun pitää nostaa hintojasi, jotta pääset samaan tuottoon. Arvonlisävero ei kuitenkaan nouse heti "täyteen" arvoonsa, vaan pienillä tuloilla saat ns. alarajahuojennuksen. Toisaalta, kun olet alv-velvollinen, saat vähentää esim. hankintamenoihin liittyvät arvonlisäverot. Itse aikoinaan ajattelin pysytellä alle alv-rajan, mutta hyvin pian tajusin, että on sittenkin edullisempaa olla alv-velvollinen. Sain hankittua kankaita tukkuliikkeistä tukkuhintaan. Ulkomaiset tukut eivät edes suostuneet myymään alvittomalle. Ja muuten, ensi vuonna taitaa muuttua nuo arvonlisäveron alarajat...

  VastaaPoista
 9. Joku sanoi tuolla, että y tunnus säilyy koko ikänsä vaikka lopettaa toiminnan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minä kirjoitin viimeisessä lauseessa. Kyllä asia on juuri niin kuin kirjoitat sinäkin. Onko sinulla siitä kysyttävää?

   Poista
 10. Jos alunperin hinnoittelee tuotteet ilman alvia niin miten on mahdollista nostaa hintoja myöhemmin? Asiakkaat ovat ehtineet tottua alhsisempiin hintoihin ja itsekin olen arvioinut menekin sen mukaan. Ja ehkä toiset myyvät edelleen vastaavia tuotteita ilman alvia.

  VastaaPoista
 11. Satu: niinpä! Jotenkin se vain on tehtävä, kun joudut itse sen alvin kuitenkin maksamaan. On hyvä tarpeeksi aikaisin - ehkäpä heti aloittaessaan yritystoiminnan - ottaa huomioon alvin hintaa korottava vaikutus. Onko asiakaskunta jo niin tuttu, että voi ilmoittaa hintojen koroituksesta ja kertoa syyksi alvin. Ei sitä omaksi tappioksi kannata ottaa.

  VastaaPoista
 12. Mervi, hienoa ja selkeää tekstiä. Näitä samoja asioita olen monesti miettinyt (kirjanpitotausta) ja ihmetellyt, että eikö verottajan toimesta saisi näitä veronmaksajille selkeytettyä. No siihen varmaan tarvitaan 'entinen verottaja', että kirjoitus on suuremman massan ymmärrettävissä ;) Monesti olen kuullut myös noita juttuja eri tulojen erilaisesta verottamisesta, samoin kuin erinäisistä 'rajasummista', jonka alle jäävät tulot olisivat verovapaata ja niitä on kyllä vaikea lähteä oikomaan, kun juttujen kertojilla on niin vahva 'tietämys'. Ja ymmärrän kyllä hyvin, että näille 'tietäjille' on tällainen kuva muodostunut, kun verottajan sivuilta on moni asia niin kovin vaikeasti tulkittavissa ja eikä heillä välttämättä ole samaa kiinnostusta verotukseen kuin jollakin tavalla sen parissa työskennelleillä on. Sinun tekstistäsi ja asiantuntemuksestasi (tunnet veroasiat, mutta myös selkeästi osaat asettautua vaikka kakuntekijän tai kynsientekijän asemaan) voisi verottaja hyötyä, koska kyllähän monesti tuo tietämättömyys on syy siihen, ettei veroja kaikesta makseta. Toki on niitäkin, jotka (vaikka tietäisivätkin) eivät halua veroja maksaa. Olen myös sitä mieltä, että näitä asioita sinun lähestymistavallasi olisi hyvä viedä jo ihan peruskouluun.

  VastaaPoista
 13. Mervi, hienoa ja selkeää tekstiä. Näitä samoja asioita olen monesti miettinyt (kirjanpitotausta) ja ihmetellyt, että eikö verottajan toimesta saisi näitä veronmaksajille selkeytettyä. No siihen varmaan tarvitaan 'entinen verottaja', että kirjoitus on suuremman massan ymmärrettävissä ;) Monesti olen kuullut myös noita juttuja eri tulojen erilaisesta verottamisesta, samoin kuin erinäisistä 'rajasummista', jonka alle jäävät tulot olisivat verovapaata ja niitä on kyllä vaikea lähteä oikomaan, kun juttujen kertojilla on niin vahva 'tietämys'. Ja ymmärrän kyllä hyvin, että näille 'tietäjille' on tällainen kuva muodostunut, kun verottajan sivuilta on moni asia niin kovin vaikeasti tulkittavissa ja eikä heillä välttämättä ole samaa kiinnostusta verotukseen kuin jollakin tavalla sen parissa työskennelleillä on. Sinun tekstistäsi ja asiantuntemuksestasi (tunnet veroasiat, mutta myös selkeästi osaat asettautua vaikka kakuntekijän tai kynsientekijän asemaan) voisi verottaja hyötyä, koska kyllähän monesti tuo tietämättömyys on syy siihen, ettei veroja kaikesta makseta. Toki on niitäkin, jotka (vaikka tietäisivätkin) eivät halua veroja maksaa. Olen myös sitä mieltä, että näitä asioita sinun lähestymistavallasi olisi hyvä viedä jo ihan peruskouluun.

  VastaaPoista
 14. Paljon hyvää kirjoitusta, kiitos.
  Lukivammaisena kuitenkin osa jäi vallan ymmärtämättä. Mietin usein miten voin perustaa yrityksen ilman että se vaikuttaa muuhun elämiseen. On turhauttavaa kuulla että tienaat euron tai tuhat euroa "se voi vaikuttaa tuloihisi mutta emme osaa sanoa vaikuttaako ja miten". Olen asiaa kysellyt TE toimistosta mutta mitään selkeää vastausta ei kukaan osaa sanoa. Vaikka usein luen miten hyvä maa suomi onkaan yrittäjälle niin helpoksi sitä ei ainakaan tehdä jos haluat sen villasukkaparin tai täytekakun myydä laillisesti kerran kuussa niin se voi vaikuttaa suurestikin tuloihisi, harmillista.

  VastaaPoista
 15. Paljon hyvää kirjoitusta, kiitos.
  Lukivammaisena kuitenkin osa jäi vallan ymmärtämättä. Mietin usein miten voin perustaa yrityksen ilman että se vaikuttaa muuhun elämiseen. On turhauttavaa kuulla että tienaat euron tai tuhat euroa "se voi vaikuttaa tuloihisi mutta emme osaa sanoa vaikuttaako ja miten". Olen asiaa kysellyt TE toimistosta mutta mitään selkeää vastausta ei kukaan osaa sanoa. Vaikka usein luen miten hyvä maa suomi onkaan yrittäjälle niin helpoksi sitä ei ainakaan tehdä jos haluat sen villasukkaparin tai täytekakun myydä laillisesti kerran kuussa niin se voi vaikuttaa suurestikin tuloihisi, harmillista.

  VastaaPoista