tiistai 16. kesäkuuta 2015

Pitääkö käsitöistä maksaa veroa?

Mistä tuloista pitää maksaa veroa?

Ihan ensimmäinen lähtökohta verotuksessa on tämä:

KAIKKI TULO on verotettavaa, ellei sitä ole laissa erikseen määrätty verovapaaksi. On siis helpompi luetella ne tulot, mistä veroa ei mene. Tämä luettelo on esimerkinomainen, ei siis tyhjentävä:

- Marjojen, sienien ja käpyjen kerääminen metsästä ja niiden myynti sellaisenaan. Jos näitä jatkojalostaa esim. tekee käpytaulun tai mustikkamehua, sen myyminen onkin jo veronalaista.
- Joitain sosiaalietuuksia on määrätty verottomaksi, esim. lapsilisä, vammaisraha. Sen sijaan  työttömyyspäiväraha, opintotuki jne. ovat veronalaista.

Muutama vuosi sitten keskustelua herätti pullojen keräämisen veronalaisuus. Ihan totta, pullojen keräämisellä saadut tulot ovat myös veronalaista. Ne siis kuuluu ilmoittaa veroilmoituksella ja verotetaan siellä muiden tulojen kanssa. Tämä ei tarkoita, että lakia olisi kiristetty, nyt vaan nostettiin asia esille. Kaikki tulo on verotettavaa, kun sitä ei ole verovapaaksi määrätty. Pienikin tulo.

Myös sukankutomisesta saatu tulo on verotettavaa tuloa. Tai jos veistää pajupillin, myy sen ja saa voittoa, on se veronalaista tuloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti