maanantai 4. tammikuuta 2016

Tuliko mätkyjä?Loppuvuoden varma puheenaihe on verotus; mätkyt tai jouluraha. Monille on täysin utopiaa, minkä takia itselle kävi niin kuin kävi. ”Miksi minua rangaistiin?” tai ”olinpa tänä vuonna onnekas”. Kumpikaan väite ei perustu todellisuuteen.

Tässä postauksessa vähän alustusta verotuksen toimittamiseen. Tämä on siis ”raakaversio” siitä, miten meidän verotustamme käsitellään.

TULOTIEDOT KERÄTÄÄN
Nykyään asiakkaan tarvitsee enää kovin vähän tietoja ilmoittaa itse verottajalle. Sen sijaan tiedot siirtyvät koneellisesti viranomaiselta toiselle.

 • Kela ilmoittaa maksamansa etuudet; päivärahat, kotihoidontuet, opintorahat, eläkkeet jne.
 • Työnantaja ilmoittaa (jos on lainkuuliainen) palkat ja sovitusti myös vähennyksenä työntekijän maksamat työttömyyskassojen jäsenmaksut
 • Eläkelaitokset ilmoittavat maksamansa eläkkeet
 • Pankit ilmoittavat maksetut lainankorot 
 • Arvopaperinkaupan välittäjät ilmoittavat kaupat ja niistä syntyneet voitot ja tuotot

VÄHENNYKSET LASKETAAN JA KERÄTÄÄN

Monet vähennyksetkin tulevat verotukseen automaattisesti
Edellä jo mainitsinkin, että työnantaja ilmoittaa työntekijän maksamat jäsenmaksut, jos niin on sovittu ja pankit ilmoittavat vähennyksenä esim. asuntolainojen korot
Osa vähennyksistä on automaattisia, esim. tulonhankkimisvähennys, eläketulovähennys jne.
Myös verokorttilaskennasta siirtyy tietoja suoraan lopulliseen verotukseen.

VEROT LASKETAAN

Karkeasti ottaen verottaja siis laskee yhteen kaikki sinun tulosi ja ne vähennykset, jotka lasketaan verotettavasta tulosta.

Lopputuloksesta lasketaan sinulle määrättävä vero. Sekä valtion- että kunnallisvero. Osa vähennyksistä on sellaisia, että ne vähennetään lopullisesta veron määrästä.

ENNAKOT HUOMIOIDAAN

Nyt tullaankin siihen kaikkein hankalammin ymmärrettävään kohtaan.
Siitä verosta, mikä sinun maksettavaksesi on laskettu, vähennetään SE VERO, MINKÄ OLET ENNAKKOON MAKSANUT.

Jos olet palkansaaja, työnantaja on vähentänyt jokaisesta palkastasi verokortin määräämän ENNAKONPIDÄTYKSEN. Samoin eläkeläisellä. Kela pidättää etuuksista joko verokortin mukaisesti tai lainmääräämän prosentin verran.
Jos taas olet yrittäjä, olet saanut verotoimistosta sinulle määrätyt ENNAKOT.

Kun verojesi määrästä on vähennetty vuoden aikana ennakkoon pidätetty tai maksettu vero, tullaan lopputulokseen. Jos ennakko ei riitä, saat "MÄTKYJÄ", mutta jos oletkin maksanut ennakkoon liian paljon, pääsetkin ostelemaan joululahjoja, eli saat PALAUTUSTA.

MIKSI SILTI?

Miksi verotus ei sitten täsmää?
-         -  jos tulosi onkin isommat, kuin mitä verokortille (tai ennakoihin) on arvioitu
-         -  jos vähennykset ovatkin muuttuneet? Esim. Jos olet vaihtanut työpaikkaa ja verokorttia laskettaessa on huomioitu paljon matkakuluja, joita ei sitten lopullisessa verotuksessa tulekaan. Tämä tietää lisälaskua. 

Miten pitäisi toimia, että verotus täsmäisi?
Jos et halua lisämaksuja etkä palautusta, sinun pitäisi olla tarkkana, kun saat verokortin tai tiedon ennakonpidätyksestäsi. Tarkista, että tulot on arvioitu oikein.
Tarkista myös vähennysten määrä; onko esim. matkakulut edelleen samat kuin viime vuonna, entä lainan korot?
Yrittäjän pitää tarkistaa ennakot, vastaako laskelmat todellisuutta tänä vuonna.

Jos huomaat ennakonpidätyksessä eroa, soita verotoimistoon ja lasketa uusi verokortti. Sen voi tehdä itsekin ja myös myöhemmin pitkin vuotta.

Oma-aloitteisuuttasi siis tarvitaan joka tapauksessa. Kuluvalta vuodelta pitää tarkkailla verokortin tietoja ja ennakonpidätystä, sillä ne vaikuttavat seuraavaksi laskettavaan verotukseen. Kun saat lopullisen verotuksen tiedot, tarkista, että ne ovat oikein. Jo valmistuneestakin verotuksesta sinulla on oikeus vaatia oikaisua, jos havaitset siellä virheitä.

Onkohan tästä kuvasta enemmän haittaa kuin hyötyä?    Mervi9 kommenttia:

 1. Reaaliaikainen verotus astuu muistaakseni vuonna 2019, jolloin joulukuussa ei tule suuria mätkyjä eikä isoja palautuksia. Eli nautitaan isoista palautuksista vielä vuoteen 2018.

  Köyhä veronmaksaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linkki siihen reaaliaikaiseen verotukseen
   http://www.kauppalehti.fi/uutiset/veronpalautukset-jaavat-pian-historiaan/5fbpFNtQ

   Köyhä veronmaksaja

   Poista
 2. On kyllä ollut niin mukava kun on aina emmem joulua saanut veronpalautuksia, kun on siihen itse voinut vaikuttaa, nostamalla vero prosenttia. Olen muuten sun blogissa eka kertaa ja liityin lukijaksikin. Ois tosi kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujalle.

  VastaaPoista
 3. Kiitos erittäin selkokielisestä ja havainnollisesta blogista! Jäin miettimään aika pitkäksi aikaa tätä:

  "Jos taas olet yrittäjä, olet saanut verotoimistosta sinulle määrätyt ENNAKOT."
  JEP - näin se menee. Ja samoin jos olet yrityksesi myynyt yrittäjä - saat silloinkin sinulle määrätyt ennakot, jos yrityksen myynnistä on tullut voittoa. Minulle tuli yrityksen myynnistä voittoa yhteensä 5.352,00 euroa - ja tälle luovutusvoitolle määrättiin ennakkoveroa yhteensä 22.865,05 euroa.

  Näiden summien erotus on omaksi tappiokseni 17513,05 euroa - ja todellinen ongelma onkin nyt se, että mistä tuon puuttuvan summan löytäisin, koska ilman sitä en pysty luovutusvoiton veroa kokonaisuudessaan maksamaan.

  Yritin kyllä valittaa kohtuuttomalta kuulostavasta ennakkoverosta, mutta valitusta ei otettu eikä oteta käsittelyyn ennen kuin lopullinen verotus valmistuu 2016. Yritin myös neuvotella verottajan kanssa pidemmästä maksuajasta - siinä kuitenkaan onnistumatta. Valitin myös vuoden 2009 vuoden verotuksesta, jolloin alun perin tapahtui virhe, siinäkin on 6kk käsittelyruuhka. Ja nyt sitten ulosotto uhkaa... Sain jo kirjeen ulosottovirastolta, että asia on tullut heillä vireille.

  Pidemmät jorinat omassa blogissani, tässä linkissä:

  http://lainakatto.blogspot.com/2016/03/maksujarjestelypyynto-verottajalle.html

  VastaaPoista
 4. Hei!

  Kysymys, olen tehnyt kuvataidetta verokortilla, eli saanut ihan palkkana palkan. Mihin kohtaan verokortissa tällaisessa tapauksessa ilmoitan vähennykset? Eli värit, kankaat, pensselit,... Ymmärrän vain jos olen käteisellä vaikka myynyt taulun, että mihin merkkaan sen tulon ja vähennyksen. Mutta mihin merkkaan palkkana saatujen tulojen vähennykset?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso kiitos sinulle, kun jaksat pitää tällaista blogia ja vielä vastaillakin!

   Poista