tiistai 7. heinäkuuta 2015

Yksinkertainen harrastajan kirjanpito

Vaikka olen aikoinaan suorittanut merkonomin tutkinnon, en selviäisi oman yritykseni kirjanpidosta. Olen sitä mieltä, että ilman kirjanpidon kohtuuhyviä taitoja käsityöyrittäjän kannattaa hankkia hyvä kirjanpitäjä. Jos et hallitse arvonlisäveroon liittyviä kiemuroita, ei kannattane tuhlata ruutia talousasioihin, vaan keskittyä siihen mitä osaa, eli käsitöitten tekemiseen.

Ilman vankkaa osaamista saatat tehdä itsellesi vahinkoa virheillä kirjanpidossa. Asiantuntija tietää, miten kannattaa toimia. Toki tällekin "käsityölle" on hintansa ja se on pois omasta kukkarosta. Tämän sanon siis yrittäjälle.

MUISTIINPANOT

Sensijaan kun käsitöitä harrastava myy käsitöitään silloin tällöin satunnaisesti, hänen kirjanpidokseen riittää yksinkertaiset muistiinpanot vaikka ruutuvihkoon. Tämän minäkin osaan.

Ensin siis vihkon ostoon. En valitse tällaista, mistä sivut saattavat lähteä irti


Ihan tavallinen ruutuvihko riittää, pienikin:Yhdelle sivulle kirjaan kaikki tämän vuoden tulot:


Toiselle sivulle saman vuoden menot:


Kirjanpitoalusta näyttää siis tältä:


Sitten ei kun täyttämään:
On ostettu lankoja ja puikot ja vielä ohjeet sukan kutomiseksi. Torimaksunkin saa vähentää.


Valmiit sukat tekivät kauppansa ja niiden myynti kirjataan tuloksi:


Jos tässä olisi kaikki vuoden tapahtumat, suoritetaan yksinkertainen vähennyslasku:


Vuoden tulos on siinä.


Näin yksinkertaista se on. Jos sivuja tulee enemmän, ne numeroidaan juoksevasti 1,2,3,... Kuitit laitetaan talteen ja säilytetään tämän kirjanpidon yhteydessä.

Jottei tule väärinkäsityksiä, kerron, että minä olen liikkeenharjoittaja ja arvonlisäverovelvollinen, joten tämä esimerkki on kuvitteellinen. Minun firmani kirjanpidoksi ei tämä riitä. Mutta se onkin sitten jo toinen juttu - tällaisesta olen kuitenkin aloittanut joitain vuosia sitten.

Mervi

22 kommenttia:

 1. Mitä sitten kun käyttää sanoja materiaaleja myös käsitöissä jotka antaa lahjaksi? Putääkö ne laittaa jotenkin plussan puolelle? Entä jos myy ylinääräisiä käsityötarvikkeita netissä pois, kuuluuki ne laittaa plussan puolelle? Kiitos taas jo etukäteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan oikein päättelit. Lahjaksi annettujen tuotteiden materiaalit laitetaan joko tuloksi tai vähennetään ne menoista. Samoin omaan käyttöön otetut materiaalit. Eli niiden kustannusten verran vähennetään menoja.

   Käsityötarvikkeiden myynti on niinkuin kaikki muukin myynti- kirjataan tuloksi.

   Poista
 2. Entä silloin kun ostoksista ei tule kuittia esim netistä stettaessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina tulisi pyytää kuitti ja myyjän on kyllä velvollisuus sellainen toimittaa myös nettikaupassa. Jos ostat esim yksityiseltä, voit pyytää häntä lähettämään tavaran mukana vaikka ihan ruutupaperille selvitys, mistä näkyy ostopäivä, tuotteet, hinta ja allekirjoitus.

   Jos kuitenkaan et onnistu kuittia saamaan, tee itse selvitys kirjanpitoon. Kirjoita muistiin, mistä olet ostanut, keneltä, koska, mitä, paljonko maksanut. Liitä tähän myös selvitys, että et ole saanut kuittia ja jos on selvillä, miksi kuittia ei ole.

   Poista
 3. Jatkossa sitten tolla ruutupaperilla systemillä. Ennen en tuennyt, joten niistäe i ole mitään. Saako ns lahjotuskäsitöiden kustannukset (esim langat) laittaa kanssa miinuksen puolelle? Entä jos antaa jotain lahjaksi, miten pitää laittaa? Tänäön hyökkäsin ahkerana kuittikasan kimppuuni (mulla oli kulut vihkossa, mutta päivät ja osasta hinnat puuttui, joten oli siinä setvimistä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lahjoituksiin vastasinkin jo edellä. Paperihommat on pakollinen ikävä puoli käsitöitten tekemisessä. Kannattaa kuitenkin alusta alkaen opetella tekemään ne huolella, saa sitten nukkua yönsä rauhallisin mielin. Kokemuksesta tiedän, että mitä kauemmin antaa asioiden kasaantua, sitä hankalampi niitä on setviä.

   Poista
  2. Onpahan tosi hyvä tietopaketti =) Kiitos. Jäin aikaisemmalta lukukäynniltä pohtimaan kuinka kauan kuitteja pitää säilyttää?

   Terkuin
   Minde

   Poista
 4. Ihanaa että jaksat meitä muita neuvoa! Käykö tämä sama malli jos vaikka teen kotonani leipomuksia ja myyn niitä vaikka torilla vuokrapai -kalla muille? Entä jaksaisitko mitenkään tehdä vastaavaa selvitystä silmille nähtäväksi miten tuo toimisi jos kyseessä olisi esim. kotonaan pientä myymälää pitävä käsityöläinen jolla myynti enemmän kuin se 8500€. Mistä summasta maksetaan ne verot, monetko verot ja mikä summa jää henkilökohtaiseen elämiseen. Kiitos sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä ei ole merkitystä, mitä myy. Eli kyllä, sama systeemi myös leipureille, timpureille, tuunaajille jne. Alvillinen myynti on aivan eri juttu, siihen en näin kommenttina pysty vastaamaan. Jääpä odottelemaan postausta aiheesta!

   Poista
 5. Olet osannut todellakin näyttää yksinkertaisesti, kuinka kirjanpito tulee tehdä.Kiitos sinulle Mervi!

  VastaaPoista
 6. Heippa!! Mitenkäs, voiko verotukseen laittaa myös jos on edellisenä vuonna ostanu langat ja tänä vuonna vasta myy tuotteen? :)

  VastaaPoista
 7. Näytti niin tutulta,että pakko heittää oma kommentti.Mä olen pitänyt tuollaista kirjanpitoa talouteni menoista ja tuloista jo kolmisenkymmentä vuotta..Säästän kuitit piikkiin ja tulostan kuun lopulla tiliotteet ja lasken/erottelen ruuan,juomat,ymvs erilleen.Käsitöitänien myy,koska ihmiset haluaa saada kaiken ilmaiseksi ja niitä,jotka arvostavat käsitöitä on häviävän vähän.Siispä teen lahjoiksi ja omaksi iloksi ;0)

  VastaaPoista
 8. Hei.
  Facebookin erään käsityöryhmän kautta löysin ensin toisen blogisi, ja sitä kautta tänne.
  Itsekin olen ajatellut, ettei pieni lisätulo olisi pahitteeksi, näin osa-aikaisena työntekijänä. Ja sukkia, huiveja yms. tuppaa laatikkoon kertymään enemmän kuin on tarvetta.
  Täältä sainkin jo paljon vinkkejä ja liityin myös lukijaksi :-)
  Ainoa, mitä jäin vielä pohtimaan, on kuitti. Jos nyt myisin laatikostani sukkaparin, vaikkapa 25€ käteismaksulla ystävälleni, niin pitääkö minun kirjoittaa hänelle kuitti ja säästää kopio omaa kirjanpitoani varten? Ja jos pitää, mitä siinä tulee näkyä?
  Kiitos Sinulle selkeästä blogista ja hyvistä neuvoista :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuitinantovelvollisuus koskee kaikkia yrittäjiä, joiden liikevaihto on yli 8500 euroa, eli ne, jotka ovat alv-velvollisia. Sinua se ei siis koske. Haittaa siitä ei ole.

   Poista
 9. Entäs jos ompelen isännän 10 vuotta vanhasta kauluspaidasta kassin ja myyn sen eteenpäin, miten menot silloin kirjataan? Tai jos ostan paikallisesta kierrätyskeskuksesta vitosella pussin, jonka täytteeksi saa laittaa mitä vain sinne mahtuu, ja jostain näistä teen jonkun käsityön myyntiin? Tai jos olen ostanut kolme vuotta sitten jotain materiaalia, enkä ole kuittia säästellyt, ja nyt teen siitä myyntiin jotain?
  Hyvä blogi kyllä, kiitoksia ohjeista ja neuvoista! Lisää odotellen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoista ostoista harvoin pystyy vähentämään mitään. Jos on kuitti tallessa ja tuotetta ei ole käytetty, niin silloin ostojen mukaan. Jos tuote on käytetty vanha tuote ja löytyy kuitti hankinnasta, niin vähentää voi sen tämän päivän käyvän arvon. Vanhoilla vaatteilla yms. ei käytännössä ole useinkaan enää rahallista arvoa, vaikka olisi kuittikin.

   Poista
 10. Aivan mahtava blogi!! Iso kiitos.

  VastaaPoista
 11. Hei! Ensin kiitos siitä, että jaksat jakaa tietouttasi.
  Sitten kysymyksiin:
  Olen tänä vuonna tehnyt ja myynyt harrastepohjalla jonkin verran käsitöitä. Tulot ja menot olen parhaani mukaan kirjannut ylös. Verotoimistoonkin soittelin ja kyselin tyhmiä:) Moni asia vain jäi tuon soitonkin jälkeen epäselväksi. Vuosien varrella kotiin on kertynyt paljon kuitittomia käsityömateriaaleja, jota olen parhaani mukaan yrittänyt töissäni hyödyntää. Näiden käytöstä sanottiin, että minun tulisi arvioida materiaalin käypä arvo. Langoissa ja uusissa kankaissa se on vielä suht helppoa(helppo perustellakin), mutta eri asia on kierrätettynä ostetut retrokankaat, joiden hinta on saattanut olla aika kovakin. Mietityttää vain, tuleeko asiasta ongelmia.
  Verotoimistosta sanottiin myös, että saan vähentää vain niistä hankinnoista kulut, joista tehdyt tuotteet saan myytyä. Onko asia näin? Ja onko tilanne eri, jos perustan toiminimen? Esimerkissäsi oli esimerkiksi puikot, jotka olit ostanut. Jos teen välineellä useamman tuotteen, niin mistä tuotteesta teen sitten tuon vähennyksen, kaupaksi menneestä vai myymättä jääneestä?
  Iso kiitos etukäteen, jos vain viitsit vastata tyhmiin kysymyksiini. Onnekasta vuodenvaihdetta ja alkavaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
 12. Kiitos artikkelista. Lahjoituksista tuolla jo kerroitkin mutta entä jos kyseessä markkinointi mielessä jaetut/annetut tuotteet?

  Kiitos jo etukäteen <3

  VastaaPoista
 13. Kiitos Blogistasi!

  Olen ajatellut ryhtyä ammatinharjoittajaksi ja haluan työskennellä kotoani käsin. Aion tosissani aikoa elättää itseni työlläni, ainakin osa-aikaisesti. Osa-aikaisesti olen valmis tekemään muutakin. Kuitenkin minulle on tärkeää että käsityö-ammattinharjoittamisestani kertyy myös eläkettä, miten lasken sen. Tavoitteeni on myös että saan sen yli 8500 € vuodessa. Eli olen ymmärtänyt että pitäisi heti hinnoitella 'nappiin' ettei tarvitse olla samantien nostelemassa hintoja. Tarvitsen nyt rautalangasta tämän. Eli, jos ompelutuotteeni maksaa 100 €, mitä siitä jää minulle käteen omaan lompakkoon? Laskeskelen vaan paljonko pitää konetta surisuttaa jotta saan jotain jääkaappiin? Kerrotko mitä vähennetään ja mistä summasta, haluan kerryttää myös eläkettä itselleni. Kiitos etukäteen!

  VastaaPoista
 14. Kiitokset kirjoituksesta. Mielenkiintoista lukea, kuinka pienyrittäjät toteuttavat heidän kirjanpidon. Itse olen kuullut myös, että osa ulkoistaa kirjanpidon, joka tietysti onkin järkevä siinä vaiheessa, kun tuloja ja menoja on paljon. Mielestäni on hyvä tiedostaa myös, koska se vaihe on. Minulla ei ole numeropäätä niin paljoa, että pystyisin kirjanpitoa hoitamaan itsenäisesti kovinkaan kauaa.

  VastaaPoista
 15. Kiitos blogista! Olen tässä etsinyt tietoa kirjanpidosta. Tyttäreni on suunnitellut yrittäjyyttä, ja mietimmekin nyt vaihtoehtoja kirjapidon toteuttamiseen. Yritys on tosiaan tulossa Rovaniemelle. Kirjanpito on hänelleen itselleen todennäköisesti hieman liian vaikea, kun tuottoa alkaa tulemaan. Mutta varmasti alkuun riittää juurikin kynä ja muistivihko.

  VastaaPoista